Sökresultat

Filtrer

Kategorier

Varumärken

Tags

Historien om Nautec

Historiany
Visste du att Nautec är över 100 år gammalt? Läs mer om vår historia och hur vi blev det vi är idag!

I oktober 1873 födde Skeppshandlare Böije och hans hustru Hermine Gotthardt i Nyköbing på Falster i Danmark en son, Herman Albert.
Herman Gotthardt började sin bana inom skeppshandeln hemma hos sin far i Nyköåing, men sökte sig sedan till en skeppshandel i dåvarande Christiania (Oslo).

1909 - Herman Gotthardt registreras
I oktober 1873 födde Skeppshandlare Böije och hans hustru Hermine Gotthardt i Nyköbing på Falster i Danmark en son, Herman Albert.

Herman Gotthardt började sin bana inom skeppshandeln hemma hos sin far i Nyköbing, men sökte sig sedan till en skeppshandel i dåvarande Christiania (Oslo). Det gick bra för Herman och han skickades till Malmö för att etablera en filial. Även detta gick bra och filialen registrerades 1909 som firman Herman Gotthardt och 1916 bildades AB Herman Gotthardt.

Under kommande decennier förvärvade man bl.a. Bachmans Skeppshandel med repslageri i Arlöv och Södertälje bindgarnsfabrik. Man bedrev under mellankrigsåren förutom skeppshandeln en omfattande tillverkning av tågvirke, kokosmattor, flätade artiklar etc.

1943 - Bolaget säljs till Åke Wiberg
1943 säljs bolaget till advokaten Åke Wiberg, som redan då ägde Malmö Strumpfabrik. Färgning skedde på Strumpfabriken och vävningen hos Herman Gotthardt. Efter andra världskriget utökades produktionen med flaggor, signalställ, mattor, segel och presenningar. Man hade segelmakeri i Lund, kontor i Malmö och Stockholm och flaggfabrik med fläteri och repslageri i Arlöv.

1985 - Bolaget köps av Eneqvistbolagen
Rörelsen utvecklades väl och kom att bli mer av ett grossistbolag. Efter att Åke Wilberg 1974 sålt verksamheten till Stig Sandell flyttas hela verksamheten till Arlöv. 1985 köps företaget av Eneqvistbolagen.


1987 - Namnet Watski förvärvas
1987 förvärvades varumärket Watski från Vattenskidspecialisten i Stockholm. Detta blev startskottet till den frivilliga fackkedjan Watski.
Den sista egna produktionen (flaggtillverkning) upphörde i och med flytten från Arlöv till lokaler i Malmö, Fosie 1995.

2004 - Herman Gotthardt byter namn till Watski
2004 bytte Herman Gotthardt företagsnamnet till det starka varumärket Watski som man tidigare förvärvat. Watski hade kommande år en stark utveckling av e-handel direkt till slutkonsument, samtidigt som man bedrev grossistverksamheten till återförsäljare, servicevarv och andra kunder.

2015 - Företaget får nya ägare
2015 fick företaget nya ägare då danska Fritz Schur group köpte företaget. Företaget utvecklades med nya säljregioner. Till exempel får man återförsäljare i Finland. E-handeln utvecklas ännu mer och blir en större del av verksamheten.

2019 - Företaget delas och grossistdelen blir Nautec
Intressena att vara den bästa grossisten och samtidigt driva e-handel visade sig däremot vara en svår kombination. 2019 beslöt därför företagsledningen att dela bolaget och att byta namn till NAUTEC AB. Watski bildade ett eget företag med inriktning mot e-handel och NAUTEC kunde fortsätta fokusera helt på sin grossistverksamhet.

2020 Holdingbolaget Nautec Holding A/S bildas.

I Sverige är Nautec en stor aktör på den marina tillbehörsmarknaden. Palby Marine A/S är Danmarks största grossist i marinbranschen. Flak AS är Norges största grossist. Nu slår vi oss samman och bildar Nautec Holding A/S. Tillsammans är vi nu Nordens största grossist i båttillbehörsbranschen.

2021 Lagret flyttas till Palbys lokaler i Kolding, Danmark.

Som en följd av sammanslagningen flyttar Nautec till lagret till Kolding, Danmark.


Idag arbetar NAUTEC med målsättningen att vara den bästa grossisten inom båttillbehör i den marina branschen.